Jump to content

My bike has ears...


al_stu
 Share

Recommended Posts

Ok I'm sure the bike can actually hear me!


I have just been saying how annoying it is that all the sunny days have been during the week and if we get a half decent day this weekend I want to take the bike out for the first post winter ride....and she starts misbehaving


Happened to walk through garage (bin day) and noticed the optimate had gone from maintain (green) to charge (blue). Switched it off and on (naturally, best way to fix anything) and now its gone to recovering (red). I've never even seen it go red!


Usually bike sits on optimate at I think 12-13v (i never really looked that closely). Its now showing 10v and 0 amp....and thats supposed to be charging. It might have gone up from 10.2 to 10.9 (still 0 amp) - but that could have been me not reading it right the first time (too busy stomping round garage swearing)


Havent got time to investigate further until Saturday...but does it sound like I've got a dead battery? Should I unplug the charger (not going to catch fire is it?!)


Any thoughts before I get stuck in on Saturday? If it is battery...what do people reckon, best at Halfrauds with the trade card or go online?

Link to comment
Share on other sites

if the battery voltage drops it will start to charge it again


turning it off and on again doesn't help matters though!


if I do it with mine it goes straight to red!


I have to unplug it from the bike and the wall and turn the bike ignition on to drain a little power out


plug it all back in and it works fine!


although it could just be your battery is shagged!

Link to comment
Share on other sites

They do that. They stay green for ages but periodically switch to test mode to test that the battery is retaining charge.

Sounds like you interrupted its testing cycle.


http://accumate.co.uk/Optimate%25203%25 ... ctions.pdf


http://optimate.co.uk/optimate%203.htm


Although, the manual says a prolonged red light means its not holding voltage..

Link to comment
Share on other sites

:shock: I genuinely thought you meant you'd just stuck some of these on:


http://www.wiggystyle.com/crazyears/Crazy%20Ears%20Pink%20Cat_300.jpg


:lol:

 

Seen various varieties of these and it's so on my list of things to buy!!!

Link to comment
Share on other sites

They do that. They stay green for ages but periodically switch to test mode to test that the battery is retaining charge.

Sounds like you interrupted its testing cycle.


http://accumate.co.uk/Optimate%25203%25 ... ctions.pdf


http://optimate.co.uk/optimate%203.htm


Although, the manual says a prolonged red light means its not holding voltage..

 

Thanks Joeman, it's a bit odd as I've never seen it before. Latest update was it went to 'battery weak' last night but then this morning it was back to charging and showing 12v...


I'll have a play around at the weekend and see if it's holding charge, don't much fancy finding out a hours ride from home that it is indeed buggered and not just a charging cycle lol

Link to comment
Share on other sites

:shock: I genuinely thought you meant you'd just stuck some of these on:

*Stupid Picture*

:lol:

 

Seen various varieties of these and it's so on my list of things to buy!!!

 

Ok, I have just found this Site and OMG! :eek2:


http://www.helmetheads.co.uk/shop-3489.html


:D Think I'm in love! :love:


Edit:

And I'm keeping my eyes on these guys too.. Waiting for the reviews of the true quality but they're so pretty!

http://nitrinos.ru/wp-content/uploads/2014/08/neko_v3_1.jpg


(Sorry to derail the thread.. Carry on.. )

Link to comment
Share on other sites

Oh Dear. Mine was distinctly sluggish to start yesterday, first time for about six weeks. I took it off the charger about a month ago as my stepson needed to borrow the charger and never got round to putting it back on afterwards. Got me to work and started to get me home again but still not sounding as lively as it should. Put it back on charge last night so should be OK by now.


Sunday ride out? Meet up in Buxton? Cat and Fiddle closed last I heard but must be another cafe in Buxton.

Link to comment
Share on other sites

Dunno yet let's see what the battery and weather does before then!


Latest report is there could be fresh snow on the hills over the weekend which will put me off biking pretty sharpish

Link to comment
Share on other sites

Back to green today...maybe I did just catch it on a charge cycle. Odd how I've never happened to walk on while it was doing it before. Will muck about more on Saturday and make sure it actually starts and runs properly

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Welcome to The Motorbike Forum.

    Sign in or register an account to join in.

×
×
  • Create New...

Important Information

Terms of Use Privacy Policy Guidelines We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.

Please Sign In or Sign Up